Çocuk ve anestezi herkesin haklı olarak tedirgin olduğu bir olaydır. Ancak her ameliyat tipi ve yaşında olduğu gibi iyi bir hazırlık ile gelişebilecek olumsuzluklar önlenir. Çocuklarda da anestezi öncesi doktorunuz ile anne baba görüşmesi ve muayene önemli aşamalardır. Anestezi öncesi özellikle kış dönemi, kreş çocuğu vb gibi sık enfeksiyona zemin hazırlayan durumlarda daha da temkinli olunmalıdır. Geniz eti, bademcik iltihabı, kulak enfeksiyonu ile antibiyotik kullanma zorunda kalan çocuklar aynı zamanda nefes almada zorluk, ağzı açık uyuma ve horlama gibi şikayetlere de sahip olabilir. Bu durumlar için anestezistiniz sizinle ameliyat öncesi tüm detayları konuşacaktır. Enfeksiyon eğilimi ve nefes alma yolunda sıkıntı olan bu çocuklarda en iyi klinik dönemi ne zamansa ameliyat tarihi ona göre planlanmalıdır. Hastalık varsa tedavi edilmeli gerekirse çocuk doktoru önerileri alınmalıdır. Allerjik astım, bronşit gibi hastalıkları varsa yine Allerji için ve duyarlılıklarını azaltmak için verilen hava sıkmalı ilaçlarına ameliyat öncesi devam etmeleri yerinde olucaktır.
Bir diğer önemli konu yetikinlerde olduğu gibi açlık süreleridir. Çocuğunuzun güvenliği için ameliyat öncesi anestezi doktorunuzun bilgilendirmesi son derece önemlidir. Çocuğunuz 2 yaşından küçükse ve hala emziriyorsanız su için 2 saat, anne sütü için 4 saat, inek sütü ve mama ile ek gıda için 6 saat aç kalması hayatidir.
Eğer 2 yaşından büyükse, erişkinler gibi değerlendirmek yerinde olabilir. 8 saat katı gıda, 6 saat sıvı berrak olmayan sıvılar, 4 saat su olarak belirtilebilir. Doktorunuz daima rehberiniz olmalıdır.
Ameliyat sabahı anestezistiniz çocuğunuzu tekrar görür. Ateş, öksürük, açlık süresi vb gibi tekrar değerlendirme yapar. Sonrasında ailelerin de endişelenmesini azaltacak bir rüya ilacı altında konsantre karışımı çocuğunuza ağız yolunda. verir. Bu sayede dakikalar sonra çocuğunuz uyanık ancak yaşayacağı sizden ayrılma ve anestezi sürecini hatırlamaz. Anestezistiniz çocuğunuzu teslim alır ve ameliyat sürecinde daima başındadır. Anestezi bitiminde güvenli olan solunum ve ağlama için gereken göğüs kaslarının güçlü kasılması sonrası size hemşire eşliğinde çocuğunuzu teslim eder. Bu aşamalarda çocuğunuzun uykuda gelmemesi anormal değil doğal olandır. Çocuğunuz ağlayarak ayılabilir ve güvenli anestezi sonrası dönemde bu istenebilir.
Sonrasında kısa uyku dönemi sıkıntı olmayacaktır. Bu dönemde çocuğunuzu gözlemleyip yanında olmanız yerinde olacaktır.