Özel Anestezi Uzmanı

ANESTEZİST KİMDİR?

Anestezi uzmanları, farklı yaş grubundaki hastaların farklı bölgesel ameliyatları için ağrı duymadan ve can güvenliğini  sağlayarak hayatiyetini sürdüren, acil tıp, dahili bilimler, yoğun bakım, cerrahi bilimler ile ilgili donanımlı hekimler topluluğudur. 

Anestezi Doktoru, ameliyat olacak hastaların klinik muayenesini yapıp tetkiklerini ve de gerekli ise diğer bölümlerle yapılan konsültasyonlarını organize eder. Ameliyat olacağınız doktorunuz tarafından planlı bir ameliyat için  yönlendirildiğinizde, ameliyatınıza engel bir durumunuz olup olmadığını inceler, gerekli görürse diğer kliniklerle ortak bir tedavi planını sizin için düzenler .Tüm hazırlıklar tamalandıktan ve de tetkikleriniz ile gerekli görülen konsültasyonlarınızda sıkıntı olmadığını gördükten sonra anestezistiniz ile artık daha güvende olduğunuzu bilmelisiniz. 

Ameliyat gününüz kararlaştırıldığında sizin için gerekli tüm ilaç düzenlemelerinizi yapar, bırakmanız ya da kullanmamanız gereken ilaçları belirler gereken ilaçlarınızı da diğer gerekli kliniklere danışarak  organize eder. Ameliyat sabahı açlık ve susuzluk süreleriniz çok önemlidir. Bu süreçte midenizin kesinlikle boş olması gerekir. Aksi takdirde mide içeriğinizi akciğerlerinize kaçırma riskiniz artar. Böyle bir durumda ciddi sonuçlar doğurabilir. Anestezistinizin ve sizi takip eden doktorlarınızın önerileri doğrultusunda ameliyat hazırlıklarınız tamamlanmalıdır.

Genel olarak tüm hastalıklarınız ve sizdeki etkileri değerlendirilir. Aynı zamanda hava yolu muayeneniz için ağız yüz anatominiz anestezistiniz tarafından değerlendirilir. Örneğin uyku apneniz varsa, horlamanız varsa yüzünüz ve boynunuzdaki anatomik yapınızdan kaynaklanıyor olabilir ve muayeneniz sonrası anestezistiniz ameliyatınız için teknik olarak sizi bilgilendirecek ve de daha hazırlıklı olacaktır. Bunun için ağız açıklığınız, diş yapınız, dişlerinizdeki implant, kompozit vs olması, boyun ve çene ile ilgili birçok mesafe ölçümleri, ağız açıklığınız, küçük dil ve büyük diliniz gibi birçok gözlem,  anestezistiniz tarafından incelenir ve bilgilendirilirsiniz. Anestezistiniz kalp ve akciğer muayenenizi de yaptıktan sonra tansiyon ve kalp hızınızı ve ritmini de değerlendirir. Eğer size ait hastalıklarınıza bağlı bir takım sıkıntılarınız varsa elbetteki anestezi riskiniz bir miktar daha artar. Ama sizin için gerekli görülen öncelikler belirlenerek ardından hastalığınızın kontrol olması riskinizi düşürecektir. Çözümü için en uygun klinik durumunuz doktorlarınız tarafından düzenlenerek ameliyat sürecinize bağlı yan etki ihtimalinin düşürülmesi sağlanır.

Bunlara ek olarak üst veya alt solunum yolu enfeksiyonu ameliyat öncesi istenmeyen ve ameliyat olmaya engel teşkil eden bir diğer durumdur. Bu tablonun düzelmesi ve tedavi için beklemeniz, gerekli dahili önerileri almanız önemlidir. Anestezi ve geçireceğiniz cerrahi hatta uzun açlık süreleri savunma sistemimizi düşürecektir. Bu yüzdendir ki halihazırda bir enfeksiyon ameliyat sonrası dönemde çok daha gürültülü bir klinik ile gelebilir. Hastalara günlük yaşamlarındaki en sağlıklı oldukları dönemde ameliyat olması önerilir.

Ameliyata bir engel görülmediği takdirde ameliyat günü hastaneye geldiğinizde anestezistiniz sizi tekrar görür. Engel bir durum olmadığı takdirde size korkunuz ve stresiniz icin rahatlatıcı, hatta unutturucu bir iğne yardımı ile cesaret verici bir ilaç uygular. Bu dönemde özellikle soğuk tutulan hastane ve ameliyathanede üşümemeniz için gerekli önlemleri almanız uygun olacaktır. Bunun nedeni vücut ısımızı mümkün olduğunca koruyarak sonrasındaki anestezi etkisiyle oluşacak ısı kaybınızı ve titremeyi bir nebze önleyecektir. Tüm vücudunuz üstten ve alttan verilen ısıtıcılar ile ve de serum yolunuzdan verilen sıvılarınızın ısıtılması yoluyla anestezi aldığınızda oluşacak soğumanın önüne geçer. Anestezist ve cerrahınız bu koşulları, hasta güvenliği için ameliyat olacağınız hastanede yeterli olmasını sağlar. Böylelikle ameliyat sonrası daha az titrer, daha çabuk uyanır ve derlensiniz. 

Ameliyatın özelliğine, bölgesine , hastanın genel durumuna, ameliyatınızı yapacak doktorunuzun  isteğine göre, göz önünde bulundurarak ameliyat masasında en uygun pozisyon verilir. Bu pozisyonda her detay anestezistinizin ve cerrahınızın gözetiminde olmalıdır. Tüm vücut bölgeleriniz bası altında katlantı yerlerinde kalmamalıdır. Dizler topuklar baş boyun sırt, kuyruk sokumu, kollar özenle yerleştirilir. Bunlar pozisyona bağlı uzun sureli bası alanlarına bağlı kızarıklık ya da sinir hasarına bağlı uyuşma ağrı gibi yakınmaların önlenmesi açısından önemlidir.

Ameliyatınız güvenle başlatıldığında kalp, akciğer, böbrek, beyin, kas fonksiyonlarınız anestezistiniz tarafından korunur. Ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında ağrısız bir dönem için planlama ve uygulamaları anestezistiniz yapar. Bu ağrısız ya da evde olsak tolere edeceğimiz düzeydeki ağrı düzeyi optimal olandır. Çünkü istenmeyen ağrı düzeyleri, ameliyat sonrası kan basıncı ve kalp hızımızı etkileyebileceği gibi hayatımızın sonraki dönemlerindeki olması gereken ağrı algısı için de gereklidir. Anestezistiniz gereken ilaç kullanımlarınız için zamanlamayı ameliyatınızın başlamasından önce sizin hastalıklarınıza, ameliyat bölgeniz ve de yapılan testlerinize göre planlar. Hastaneden taburcu olacağınız zamana kadar hatta sonrasında kullanacağınız ilaç rutinlerinizi de  sizin için önerir. 

Ameliyatınız sonrası doktorlarınız gerekli ilaç uygulamalarını ve ağızdan yemek yemeğe başlama, ile ilk lavaboya kalkma zamanınızı sizi takip edecek hemşireye bildirir. Bu dönemde solunum egzersizleri ve hareket etmeye başlamanız  ile yürüme sıklığınız yine doktorlarınız önerileriyle olacaktır. Bunun sonrasında bol su ve yürüyüş miktarınızı fasılalı arttırarak ameliyat sonrası sürekli yatma eğiliminde olmamanız önemlidir. Bu sayede daha az yan etki daha hızlı toparlanma ve daha az yorgunluk hissedilir.

Hastaneden taburcu olurken size önerilen takip önerileri ve tedavi reçetesini düzenli olarak uygulamanız önemlidir. Bunların sonucunda daha iyi ve güvenli bir deneyim yaşamanız öngörülebilir.