Özel Anestezi Uzmanı

ANESTEZİ VE KALBİNİZ NE KADAR İLİŞKİLİDİR?

Anestezi alacak hastalar için kalp performansı çok önemlidir. Doktorunuz bunu anlamak için size günlük aktivitenizi sorar. Örneğin 3 kat çıkabilir misiniz?, bir saat yol yürür müsünüz, ya da spor yapar mısınız? Bunların hepsi sizin metabolik kapasitenize ve de buna göre kalbinizin yanıtını  derecelendiren anestezistinize önemli bilgiler verir. Örneğin aktif yürüyüş ve spor yapıyorsanız kalple ilgili bir yakınmanız olmuyorsa, çabuk yorulmuyorsanız, nefes darlığı çekmiyorsanız, bunlar önemli klinik bilgilerdir. Ancak herhangi bir nedenden dolayı, mesela diz ağrısı, kondisyonsuzluk, sakin yaşam tarzı ve yoğun iş temponuzda belki efor kapasitenizi değerlendirememiş olabilirsiniz. Bunun için gerekli görürse anestezistiniz çabuk yorulma nedenlerini altta yatan bir rahatsızlığınız olup olmadığını anlamak için sizi Kardiyoloji bölümüne yönlendirebilir. Burada kalp ultrasonunuz ile kalp kaslarınızın gücü ve kalp odacıklarınızın büyüklüğü kapakların durumu ve kaçak olup olmadığı değerlendirilir. Efor testi için dizlerinde ya da sağlık durumunda buna engel bir durum olmayan kişiler için yürüme bandında yürütülüp tansiyon ritm ve gücünüze göre kalbin cevabı değerlendirilir. Eğer engel varsa örneğin dizlerde kireçlenme, kalpte performans düşüklüğü vb serum yolundan verilen ilaçlarla da kalp ile ilgili görüntüleme ve performans değerlendirme anestezistinizin sizi yönlendirdiği kardiyolog ile planlanır. 

Ayrıca gerekli görüldüğünde tansiyon yüksekliğiniz ya da bilinen bir ritim probleminiz varsa 24 saat boyunca sizin günlük yaşamınızdaki tansiyon değerlerini ve ritminizi ( kalbinizin elektriksel dökümünü) görebilmek için tansiyon manşonu ve elektrotlar bağlanır. Eğer  prehipertansiyon hastasıysanız yani tansiyon hastası olmaya adaysanız, önlem alınması da bu test ile sağlanacaktır. Ayrıca yine ritm için de sürekli kalbinizin elektriksel aktivitesini kağıt üzerine döken bu kayıt cihazı ile uykuda, çalışırken yine tüm kalp atışlarınız 24 saat için kayıt edilir. Özellikle kalbinde ekstra atımlar hisseden, çarpıntıdan şikayet eden hastalarda ya da yavaş kalp atım hızı olanlarda da anestezistiniz kardiyoloji doktorunuzun önerisini almak ister. Bu tarz testler artık günümüzde belirli ‘check up’ kontrollerinde ya da hastanelerin kardiyoloji bölümlerinde kolayca yapılabilmektedir. Ameliyat olun olmayın hayatınızın belirli döneminde kalp ile ilgili kontrollerinizi bu kapsamda olacak şekilde  mutlak yaptırın.

Klap krizi geçirmiş, kalbinde stent olan damar hastası olmuş kişilerde yine Kardiyoloji doktorunun onayı ile ameliyatlarınız planlanır.Yukarıda açıklanan tüm testler ve son kalp anjiografisi ile stent takılma zamanları önemlidir. Kullandığınız kan sulandırıcıların belli bir süre ve kendi kendinize bırakılmaması hayatidir. Bunun için gereken risk yarar faydasını cerrahınız, anestezistiniz yine kardiyoloğunuz ile birlikte kararlaştıracaktır. Sizin bu aşamada önerileri aksatmadan yapmanız ve ilaç düzeninize dikkat etmeniz, rutin kontrollerinizi aksatmamanız önemlidir. Zamanı geldiğinde ilaç düzenlemeleriniz bu üç kliniğin onayı ile olmalıdır. Anestezistiniz tüm bunlardan sonra,  kalbinizin durumuna göre ameliyat sürecinizi en güvenli şekilde yönetecektir.